فهرست مطالب

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 72 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا انصاری یار*، سپیده محمدنژاد مدردی صفحات 4-12

    تصادفات ترافیکی یکی از عوامل بسیار مهم مرگ و میر و صدمات شدید جانی و مالی بوده و آثار سنگین اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی آن ، جوامع بشری را به شدت مورد تهدید قرار داده است. شدت این صدمات در کشورهای در حال توسعه نظیر ایران بیشتر بوده و از این رو تعداد و شدت تصادفات در کشورهای مذکور در مقایسه با کشورهای توسعه یافته چندین مرتبه بالاتر است. اصولا هزینه تصادفات از دو بخش اصلی هزینه های داخلی و خارجی تشکیل می شود که هزینه های خارجی شامل قیمت جان انسانها و آثار منفی اقتصادی معلولیتها و جراحات روانی است. در این پژوهش با توجه به گردآوری آمار تصادفات فوتی ، جرحی و خسارتی معابر منطقه 2 تهران در سال 1393 ، بخشی از هزینه های خارجی آنها شامل هزینه های فوت و معلولیت برآورد می شود. برای کمی سازی اثرات تصادفات بر سلامتی انسان و مرگ و میر، از شاخص DALY (DisabilityAdjusted Life Year) استفاده می شود که شاخصی برای سنجش وضعیت سلامتی انسانها (با دیدگاه اقتصادی هزینه - فایده) و تنها شاخص کمی برای سنجش هزینه خارجی فوت ، بیماری یا معلولیت است و نماینده سالهای از دست رفته عمر ناشی از مرگ نا بهنگام تا معلولیت نسبی است. همچنین در این پژوهش سعی شده است ابتدا آمار تصادفات کلیه معابر منطقه 2 تهران به تفکیک گردآوری شده ، سپس معابر دارای تصادفات فوتی جدا شده و ارزش ریالی سال های از دست رفته عمر (شاخص DALY) برای معابر دارای تصادفات فوتی محاسبه شود.

    کلیدواژگان: تصادفات ترافیکی، شاخص DALY، ارزش ریالی سال های از دست رفته عمر، صدمات جانی و مالی
  • احمد مهاجری*، میثم اکبرزاده صفحات 13-21

    مقاطع تداخلی در مکان هایی تشکیل می گردند که دو جریان ترافیکی اصلی مسیر یکدیگر را در طول مشخصی از راه و در یک سطح قطع می نمایند. تغییر باندهای ناشی از مانورهای تداخلی در این نواحی ، سطحی از آشفتگی را در جریان ترافیکی ایجاد می نماید که منجر به تغییرات شدید سرعت ، کاهش سطح سرویس و ایمنی در این نواحی می گردد. بدین سبب ، این پژوهش درصدد است تا با استفاده از نرخ حقیقی تغییرباند به ارزیابی عملکرد مدل ارایه شده در ویرایش پنجم راهنمای ظرفیت راه ها (HCM 2010) و مدل کالیبره شده آن بر مبنای شرایط بزرگراه های تهران ، بپردازد. دراین راستا ، اقدام به گردآوری داده های میدانی با استفاده از تکنیک مشاهده غیرعلنی از یک مقطع تداخلی شیب راهه واقع در یک آزادراه در شهر اصفهان ، شامل هفت بازه زمانی پانزده دقیقه ای تصویربرداری در ساعات مختلف یک روز کاری ، نموده است. نتایج این تحقیق بیانگر ضعف مدل HCM 2010 در برآورد نرخ تغییرباند (خصوصا جریان غیرتداخلی) است. به نحوی که در تمامی موارد برآوردی دست پایین ارایه می نماید و کالیبراسیون آن تنها توانسته است تا حدی این ناتوانی را در برآورد نرخ تغییرباند جریان غیرتداخلی تعدیل نماید. حتی مدل کالیبره شده در برآورد نرخ تغییرباند جریان های تداخلی با اثر منفی همراه است.

    کلیدواژگان: تغییرباند، مقاطع تداخلی، راهنمای ظرفیت راه ها، کالیبراسیون، اصفهان
  • امیرعباس رصافی*، سید رضا سیدعلیزاده گنجی، حسین پورخانی صفحات 22-30

    امروزه با افزایش تقاضا در بخش حمل و نقل و با توجه به محدودیت بودجه های مالی در جهت عرضه بهینه زیرساختهای حمل و نقل مقوله ایمنی یکی از مهمترین چالشهای پیش روی کارشناسان حمل و نقل و همچنین عموم مردم می باشد. یکی از راهکارهای کوتاه مدت در ارتقا سطح ایمنی توجه به رفتار رانندگان در انتخاب مسیر می باشد. به عبارت دیگر کاربران جاده ای در بسیاری مواقع ناگزیر به انتخاب می باشند. با توجه به گسترش روش های تصمیم گیری چند معیاره می توان مسایل پیچیده را مورد ارزیابی قرار داد. اما در واقعیت بیشتر مسایل در شرایط عدم وجود قطعیت مطرح می گردند. به عبارت دیگر نظرات کارشناسی در بسیاری مواقع ناقص و غیرقابل اتکا می باشند. در این شرایط روش های موجود تصمیم گیری قادر به ارزیابی نمی باشند. لذا این مقاله سعی دارد تا با معرفی روش جدید مبتنی بر شرایط نامطمین تحت عنوان Evidential Reasoning ، جاده های شمالی مشتمل بر کیاسر ، هراز ، فیروزکوه و کندوان را مورد ارزیابی ایمنی قرار دهد.

    کلیدواژگان: ایمنی، حمل و نقل، تصمیم گیری، عدم قطعیت
  • آرش رساء ایزدی*، معین عسکری، سید احسان سیدابریشمی صفحات 31-41

    یکی از مهم ترین بخش های مدل سازی تصمیمات حمل و نقلی ، استفاده از متغیرهایی است که بتوان به خوبی اثر ویژگی های فردی ، خانوادگی،  مشخصات سفر، ویژگی های سیستم حمل و نقل و... را وارد فرایند مدل سازی کرد. در این مطالعه به دنبال استفاده از مفهوم چرخه ی زندگی در توصیف بهتر و دقیق تر ساختار خانواده هستیم. به عنوان مثال با استفاده از چرخه ی زندگی می توان بین خانوارهایی که تعداد افراد و تعداد فرزندان مشابه دارند ولی از لحاظ سن فرزندان ، سن سرپرستان ، وضعیت اشتغال ، جنسیت و... با هم تفاوت دارند، تمایز قایل شد و همین تمایز توصیف دقیق تری از ساختار خانوار را به همراه خواهد داشت. در این مطالعه برای انتخاب وسیله نقلیه سفر که یکی از مهم ترین تصمیمات حمل و نقلی به شمار می آید، به تفکیک هدف سفر، از متغیرهای چرخه ی زندگی استفاده شده است. از مهم ترین نتایج به دست آمده این مطالعه می توان به نقش پررنگ تر متغیرهای چرخه ی زندگی در مطلوبیت گزینه ها نسبت به متغیر تعداد افراد خانوار در سفرهای تحصیلی ، شخصی و تفریحی - اجتماعی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: چرخه زندگی، مدل انتخاب وسیله نقلیه، لوجیت چندگانه، ساختار خانوار
  • مهدی قطعی*، فاطمه گلی وند درویشوند، حمیدرضا افتخاری صفحات 42-51

    نسل جدید سامانه های هشدار تصادف مبتنی بر ارسال داده های مکانی بین خودروها می باشند. راهکار کنونی این ارسال و دریافت استفاده از ارتباطات اختصاصی کوتاه برد است که با محدودیت هایی همراه است. گسترش فناوری ارتباطی سلولی و ناحیه تحت پوشش آن، زمینه جایگزینی و بهره گیری از این فناوری را در ارتباطات بین خودرویی فراهم نموده است. در این پژوهش ابتدا سناریوهای هشدار تصادف و نیازمندی های هر سناریو از جهت زمان تاخیر مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده شده است که زمان تاخیر 100 میلی ثانیه در همه سناریوهای ضروری نیست. سپس قابلیت استفاده از نسل سوم (3G) و چهارم شبکه ارتباطی تلفن همراه (LTE) برای جایگزینی در سناریوهای حساس به زمان مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج آزمون ها نشان می دهد نسل چهارم تلفن همراه در کشور قابلیت جایگزینی ارتباطات اختصاصی کوتاه برد را دارد به طوری که تاخیر ارسال و دریافت در 98.14 درصد موارد کمتر 100 میلی ثانیه هست. در حالی که نسل سوم شبکه ارتباطی تلفن همراه با متوسط تاخیر 250 میلی ثانیه صرفا در سناریوهایی قابل استفاده هست که سرعت خودروها کم و فاصله بین آن ها زیاد باشد.

    کلیدواژگان: نسل سوم و چهارم ارتباطات سلولی، خودروهای متصل، هشدار تصادف، تاخیر در شبکه های بین خودرویی
  • زهرا نصیریان*، میثم اکبرزاده صفحات 52-60

    پایداری شبکه معابر بمعنی توانایی آن برای حفظ وضعیت کارکردی مطلوب در صورت انسداد یا از بین رفتن کمان های متعدد است. علت بروز آسیب در شبکه ممکن است وقوع بحران برونزا و یا صرفا ازدحام ترافیکی منجر به افزایش زمان سفر باشد. در حال حاضر انتخاب پروژه های توسعه شبکه معابر شهری بر اساس شاخص هایی مانند اثر هر پروژه بر زمان سفر کلی شبکه ، سرعت متوسط، میزان تولید آلاینده ها و مصرف سوخت انجام می شود. مقاله حاضر با معرفی شاخص همبندی ، روشی برای لحاظ نمودن اثر انجام هر پروژه بر میزان پایداری شبکه توسعه می دهد. در قسمت دوم مقاله ، پنج پروژه در دست مطالعه شهر اصفهان به ترتیب شامل پروژه یک احداث پل ، زیرگذر و گردش به راست در میدان استقلال ، پروژه دو تغییر وضعیت میدان 25 آبان با ساخت یک پل و چهار مسیر گردش به راست ، پروژه سه امتداد خیابان فرشادی ، پروژه چهار احداث خیابان آذرمهر در امتداد خیابان صاحب روضات و پروژه پنج امتداد بزرگراه ردانی پور مورد ارزیابی قرار گرفت. این پروژه ها یک بار صرفا با درنظر گرفتن شاخص های ترافیکی و یک بار با در نظر گرفتن شاخص های ترافیکی و پایداری رتبه بندی شدند. برای رتبه بندی از روش TOPSIS استفاده شد. نتایج نشان داد که در نظر گرفتن شاخص پایداری باعث تغییر معنی دار اولویت بندی پروژه های در دست بررسی شده است. اولویت بندی پروژه ها از حالت چهار، سه ، دو ، یک و پنج به حالت سه ، چهار، دو ، یک و پنج تغییر یافت.

    کلیدواژگان: همبندی، آسیب پذیری، پایداری شبکه حمل و نقلی، اطمینان پذیری
  • حمیدرضا پرتوی فر*، مسعود جعفری گنگ، احسان ایازی، مسعود خدادادی فرد صفحات 61-70

    امروزه آلودگی هوا در جهان به معضل بزرگی تبدیل شده که بر جنبه های گوناگون زندگی ساکنین شهرها تاثیرات منفی داشته و اهمیت رفع این معضل بر کسی پوشیده نیست. آلودگی هوا به عنوان یکی از مهمترین معضلات جوامع بشری که اثرات سوء آن بر انسان و موجودات زنده دیگر بسیار است ، یکی از منابع آلودگی هوا حمل و نقل شهری است. برخی از پروژه های حمل و نقلی مانند توسعه و ساخت بزرگراه ها یا تعریض معابر باعث تشویق شهروندان به استفاده از خودروهای شخصی و در نهایت سبب افزایش میزان انتشار آلاینده ها در کلان شهرها می گردد.در این تحقیق جهت تاثیر گذاری سیاست های سیستم حمل و نقل عمومی ، خط 4 سیستم حمل و نقل انبوه بر تهران به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است تا نتایج حاصله بصورت مدلی قابل ارزیابی باشد. سطح استاندارد خودروهای عبوری براساس یورو 2 در محاسبات اعمال شده وبراساس فاکتورهای روش Tier2 آلودگی ناشی از سوخت خودرویی ، خروجی هایی به گرم آلودگی در مسافت طی شده با احتساب استاندارد خودرویی داده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که قبل از احداث اتوبوس های تندرو انتشار آلاینده ها نسبت به استانداردهای اروپا در وضعیت بحرانی قرار داشته ولی پس از ایجاد خط 4 اکثر استانداردها در حد قابل قبولی اعمال شده است.

    کلیدواژگان: آلاینده های هوا، حمل و نقل پایدار، سامانه اتوبوس تندرو
  • محسن فلاح زواره* صفحات 71-80

    تاکنون مطالعات زیادی در مورد علل بروز رفتارهای ناهنجار ترافیکی و به خصوص پیاده روی در کشورمان صورت نگرفته است. هدف از تحقیق حاضر استفاده از متغیرهای فرهنگی (جمع گرایی و فردگرایی در هر دو سطح افقی و عمودی) در کنار عوامل ادراک اجتماعی (نگرش عمومی و نگرش اجرایی) در مدل سازی رفتار پیاده روی (نقص توجه ، تخلف و رفتارهای خصمانه پیاده روی) و مقایسه گروه های جنسیتی (مردان و زنان) در شکل گیری رفتار است. نمونه آماری تصادفی (293=N) متشکل از مردان (51/9 درصد) و زنان (48/1 درصد) تهرانی و کرجی با میانگین سنی 37/6 سال (انحراف معیار 16/7 سال) است. پرسش نامه ای متشکل از ابزارهای اعتبارسنجی شده سنجش نگرش ، فرهنگ و رفتار در میان نمونه توزیع شد و تحلیل های عاملی (تاییدی و اکتشافی) برای تعیین ساختار متغیرهای پنهان انجام گرفت. همچنین مدل سازی معادلات ساختاری برای تعیین ارتباط علی بین متغیرهای مطالعه انجام گرفت. مطابق نتایج اگرچه تفاوت معنی داری بین مردان و زنان در متغیرهای مطالعه دیده نشد (به جز تخلفات پیاده روی)، اما ساختار شکل گیری رفتار در دو گروه جنسیتی کاملا متفاوت است. مطابق این ساختار در میان زنان ، جمع گرایی (افقی و عمودی) (B=0.331, p<0.001) و فردگرایی عمودی (B=0.315, p<0.001) باعث بهبود نگرش ها نسبت به ایمنی پیاده روی می گردد. همچنین اثر گرایش بر بهبود رفتار در میان مردان قوی تر (B=-0.837) از زنان (B=-0.730) به دست آمد.

    کلیدواژگان: نگرش، عوامل فرهنگی، رفتار پیاده روی
|
  • Sepideh Mohammadnejad Madardi, Alireza Ansaryyar* Pages 4-12

    Traffic accidents are one of the very important factors of mortality and morbidity and is severely threatened human society by the severe effects of social, cultural and economic. The damage was more severe in developing countries, such as Iran and therefore the number and severity of accidents in these countries is several times higher compared with developed countries. Basically, the cost of accidents consist of two main parts: internal and external costs that external costs consist of the price of human lives and economic impacts of disabilities and mental injuries. In this study, according to collecting the statistics of death, injury and damage accidents of region 2 roads in Tehran city in 1393, part of the external costs include the cost of death and disability is estimated. To quantify the effects of the accident on human health and mortality, is used the DALY indicator that this indicator is used for assessment of human health (with the economic perspective of cost-benefit) and is unique quantitative indicator that is used for assess the external cost of death, desease or disability and is representative of the adjusted life year due to premature death to disability. Also in this study, it is tried first, separately collecting the statistics of accidents of region 2 roads in Tehran city then the roads have death accidents isolated and disability Adjusted Life Year (DALY indicator) has to be calculated for roads that have death accidents.

    Keywords: Traffic accidents, the DALY indicator, Monetary value of Adjusted Life Year, mortality, morbidity injuries
  • Meisam Akbarzadeh, Ahmad Mohajeri* Pages 13-21

    Weaving segments exist where two significant traffic streams cross each other’s path at grade over a length of highway. The weaving maneuvers intending to perform lane changes in these segments cause a level of turbulence in the traffic flow. The turbulence leads to extensive speed changes, the reduction of the level of service and the safety in these segments. Therefore, this study, which has used the actual lane-changing rate, attempts to evaluate the performance of the model that was proposed in the fifth edition of Highway Capacity Manual (HCM 2010) and its calibrated model based on Tehran highways. Thereby, the field-data was collected on the ramp-weaving segment of a freeway in Isfahan, using a closed circuit observation technique. The procedure was of 7 fifteen-minute time steps of recording at different hours of a working day. The findings in this study show the weakness of the HCM 2010 in the lane-changing rate estimation (especially non-weaving flow) in the way that it under-predicts the rates in all cases and the calibrated model could only adjust it in prediction of non-weaving lane-changing rate. Even the calibrated model has negatively affected the HCM 2010 in estimation of weaving lane-changing rate.

    Keywords: Lane change, Weaving segments, Highway capacity manual, Calibration, Isfahan
  • AmirAbbas Rassafi*, Seyedreza Seyedalizadeh Ganji, Houssein Pourkhani Pages 22-30

    Nowadays with the increase of transportation demand and according to the fact that there is a limit to financial budget to optimally assign to transportation infrastructure, safety is considered as a crucial issue faced by transport experts and also the people. One of the short time solutions to enhance safety level is to attend to drivers’ behavior in road selection. In other words, road users are usually forced to select. According to the development of multi attribute decision making methods, it is possible to assess complex problems. However, in actual fact, much more problems are introduced in uncertainty environment. In the other words, experts’ judgments are often incomplete and unreliable. In such situations, the present MADM methods are not able to evaluate. So, the present research study aims at introduce a novel method dealing with uncertain conditions namely Evidential reasoning (ER) approach, and assess the roads located in the north of Iran including Haraz, Firouzkuh, Kandwan, and Kiasar in terms of safety.

    Keywords: Safety, Transportation, Decision Making, Uncertainty
  • Arash Rasaizadi*, Moein Askari, Seyed Ehsan Seyedabrishami Pages 31-41

    Using appropriate variables that can consider individual, family and trip attribute effects on transportation decision is known as one of the most important part of transportation modeling. The goal of this study is using life cycle variables to have more accurate describing of family structure. For example life cycle can discriminate between families with similar number of children and adult but different children’s age, adult’s age and employment status and this discrimination will bring more accuracy for family attribute. This study use life cycle variables in trip mode choice modeling for different trips purpose. One of the most important results of this paper is substantial rule of life cycle variables compared with household size variable in educational, social-recreational and personal trips.

    Keywords: Life cycle, Mode choice, Multinomial logit, Family structure
  • Fateme Golivand Darvishvand, Mehdi Ghatee*, Hamidreza Eftekhari Pages 42-51

    Nowadays collison warning systems are based on sharing position data between vehicles. The most common solution is using Dedicated Short Range Communication(DSRC). But this technology has met a lot of limitations. The spread of cellular network technology and it’s wide area coverage can make cellular network a proper alternative for DSRC. In this paper,first the collision senarios have been reviewed and their use cases are specified. It has been showed that 100 msec time delay is not essential in all collision senarios. Then 3G and 4G/LTE are evaluated for using as the main network in connected vehicles. The results show that 4G/LTE has the proper potential for using in vehicular network instead of DSRC. The time delay in 4G/LTE was below 100 msec in 98.14 per cent of samples. Also 3G had the mean time delay of 250 msec and can only be used in senarios that the vehicle’s speed are low and the distance between vehicles is high.

    Keywords: 3G, 4G, LTE cellular network, connected vehicles, collision warning, time delay in vehicularnetwork
  • Zahra Nassirian*, Meisam Akbarzadeh Pages 52-60

    Urban street network is vulnerable in the sense that may be impaired as a result of various factors. This disorder may significantly affect movement in some parts of the city. In order to analyze the vulnerability of street network and efforts to reduce it, that is necessary to define the criterion for evaluation and priority of transportation projects and to set criteria to be added. Connective criterion, a new one, that enhances the reliability and stability of the overall urban street network. As a result, resistance against blocking part of the road network increases. Connective criterion makes effective connections increase and urban street network to be interconnected together. In this research, existing criteria and connective ones have been studied and five scenarios in Esfahan based on existing standards and again with the addition of new criterion are prioritized. The purpose isn’t the change of the valuation method but it is to add new criterion. The results show that priorities will be changed with the addition of connective criterion. Therefore, it is important to pay attention to it.

    Keywords: Connectivity, vulnerability, stability in transportation network, reliability
  • Masood Jafari Kang, Hamidreza Partovi far*, Ehsan Ayazi, Masoud Khodadadi Fard Pages 61-70

    Air pollution is among the most concerning challenges in metropolises. A significant part of this pollution is in regard to transportation. Some transportation projects, like highway construction or street widening projects would encourage the citizens to use their private cars instead of public transportation which will lead to more emissions of contaminants. In most cases, estimation of transportation projects by cost-benefit analyzing will lead to an underestimation of destroying effects. The transportation fleet is the major source of pollutants in cities. Bus Rapid Transit (BRT) lines which are considered as an index of sustainable transportation, has been built in Tehran metropolitan areas recently. In this study, the evaluation of transportation projects with respect to sustainable transportation criteria in urban areas has been taken into account and also environmental effects of transportation projects have been measured. This paper reviews Tehran BRT Line 4 in order to evaluate the effect of exclusive lane of BRT on Chamran highway’s amount of air pollutants. For this purpose the amount of emitted pollutants in BRT line 4, are compared based on the traffic volume information. This modeling includes two scenarios: before and after the construction of BRT Lines. Comparison of modeling results would clarify the effect of BRT lines on reduction of the amount of air pollutants.

    Keywords: sustainable transportation, Air Pollutant Emissions, BRT line, Corinair
  • Mohsen Fallah Zavareh* Pages 71-80

    Aberrant behaviours of pedestrians have been subject of very limited studies in the country. International studies are also mainly limited to social cognition theories (particularly theory of planned behaviour) and road users other than pedestrians. The present study aims to investigate differences in walking aberrant behaviours (attention violation, transgression and aggressive behaviours) among males and females, considering behavioural precursors of safety attitudes and cultural variables. A sample of respondents (N=293) from Tehran and Karaj with average 37.6 year old (SD=16.7) including males (51.9%) and females (48.1%) responded to a questionnaire composed of cultural, attitudinal and behavioural instruments. Exploratory and confirmatory factor analyses were conducted to draw the structure of latent variables. Structural equation modeling was used to determine the causative relations between the variables. Results showed that while the all factors (except transgression) are not statistically significant among male and female groups (p<0.05), The behavioural structures are different in males and females. According to this structure, Collectivism (horizontal and vertical) (B=0.331, p<0.001) and vertical individualism (B=0.315, p<0.001) improve the safety attitudes in females. Furthermore, effect of safety attitudes on behaviour is stronger in males (B=-0.837) than in females (B=-0.730). The paper discusses the implications of results.

    Keywords: Safety Attitudes, Cultural Factors, Pedestrian Behaviours